ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο τριαθλητής Νικηφόρος Φωκάς στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου

Σήμερα,  13 Φλεβάρη,  οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ3 του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία,  τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουν έναν εξαιρετικό συντοπίτη μας αθλητή, τον κ. Νικηφόρο Φωκά. Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και με αφορμή συζητήσεις και εργασίες για τον αθλητικό ρατσισμό, την ομαδική βία αλλά και την ευγενή άμιλλα, η διδάσκουσα φιλόλογος προσκάλεσε τον κ. Φωκά στην τάξη, για να γνωρίσουν τα παιδιά ένα υγιές πρότυπο του αθλητικού χώρου. 

  Οι μαθήτριες και οι μαθητές έμαθαν πολλά και πολύτιμα. Πρώτα πρώτα γνώρισαν έναν άνθρωπο που ερασιτεχνικά ασχολείται με τον αθλητισμό και που συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις εντός και εκτός της χώρας μας, τιμώντας την Ελλάδα και την Κεφαλονιά, χωρίς να αποζητά τη φήμη. Άλλωστε, όπως μας είπε, ενώ στο εξωτερικό είναι περισσότερο γνωστός, στη χώρα μας η μόνη και μεγαλύτερη τιμή που έχει λάβει είναι οι προσκλήσεις που έχει δεχτεί, επί σειρά ετών, από το 3ο Γυμνάσιο για να μιλήσει στα παιδιά…

   Ο κ. Φωκάς αγωνίζεται στο τρίαθλο, στην κατηγορία του ironman. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε διοργάνωση, καλείται να αγωνιστεί επί 12,13,14 ώρες στα εξής αθλήματα: στο κολύμπι έως και 3,5 χλμ σε λίμνη, λιμνοθάλασσα ή ανοιχτή θάλασσα. Ακολουθεί ποδηλασία έως και 180- 200 χλμ., αρκετές φορές σε βουνό, και ολοκληρώνουν με μαραθώνιο 42 χλμ., πάλι συνήθως σε ορεινούς όγκους. Πραγματικά εντυπωσιακό και επίπονο άθλημα, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, ο αγώνας πολύωρος, σε δύσκολες συχνά καιρικές συνθήκες, και ο αθλητής καλείται να ξεπεράσει πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό. 

   Επίσης ο κ. Φωκάς μοιράστηκε με τα παιδιά εμπειρίες από τις έως τώρα συμμετοχές του και καταχειροκροτήθηκε, όταν αφηγήθηκε μια ιστορία στην οποία τον βοήθησαν δυο Γερμανοί συναθλητές του σε αγώνα στην Αυστρία. Σε εκείνον τον αγώνα ο κ. Νικηφόρος είχε χάσει τον προσανατολισμό του για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί και να τελειώσουν τα τρόφιμα που είχε μαζί του. Οι δύο Γερμανοί τού έδωσαν τα δικά τους τρόφιμα, και συνέχισαν μαζί του τον μαραθώνιο. Στον τερματισμό ο κ. Φωκάς, κι ενώ προπορευόταν, άφησε τους δύο Γερμανούς να τον προσπεράσουν, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που του προσέφεραν. Σπουδαία μαθήματα ευγενούς άμιλλας!!!

  Οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις και, από τις απαντήσεις του κ. Φωκά, έμαθαν πολλά για την αξία του ύπνου, της υγιεινής διατροφής, την αντιμετώπιση των τραυματισμών, τη σωστή προπόνηση.  Εκτός από αυτά συζήτησαν για την επικινδυνότητα των αναβολικών, για τους κανόνες ασφαλείας που οφείλουν να τηρούν φορώντας κράνος ως ποδηλάτες ή δικυκλιστές, για το σεβασμό στο συναγωνιστή, για τη διαχείριση της νίκης και της ήττας. Ακόμη προβλήθηκαν στα παιδιά βίντεο από αγώνες στους οποίους έχει λάβει  μέρος σε Ιταλία και Σκωτία. Με τα βίντεο οι μαθητές συνειδητοποίησαν αφενός τη δυσκολία του τριάθλου και αφετέρου την ομορφιά των τοπίων που έχει γνωρίσει χάρη στο άθλημα αυτό. Και κάτι ακόμη: έφερε μαζί του και το ποδήλατό του με το οποίο τρέχει σε ποδηλασία βουνού, και άλλα εξαρτήματα-μέρη της στολής του,  αναγκαία στο τρίαθλο. Όπως είπε στα παιδιά, το κόστος του ποδηλάτου το εξοικονομεί αφού δεν ξοδεύει χρήματα σε τσιγάρα και αλκοόλ. Άλλο ένα σημαντικό μήνυμα για τους/τις εφήβους μας.     Η γνωριμία με έναν Άνθρωπο σεμνό, με έναν Αθλητή εραστή ενός πολύ δύσκολου αθλήματος ήταν πολύτιμο και με πολλαπλά μηνύματα ” μάθημα ” για τα παιδιά μας. Ευελπιστούμε να υλοποιήσει αυτά που σχεδιάζει…( δεν τα αποκαλύπτουμε προς το παρόν). Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!

Μετάβαση στο περιεχόμενο