ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΔΡΑΣΕΙΣΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πράσινη …ενημέρωση  στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου «Ρόκκος Χοϊδάς»

Τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου,  είχαμε τη χαρά να συνδεθούμε με  τον Φάρο της Πορτογαλίας και να ενημερωθούμε για θέματα οικολογικά. 

  Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, προσκαλέσαμε την ωκεανολόγο, κ. Ελίζα Φραγκοπούλου, συντοπίτισσά μας, απόφοιτη του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Θαλάσσια Βιολογία ,στο Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβ  της Πορτογαλίας, και νυν ερευνήτρια στο Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών του Αλγκάρβ (CCMAR).

Η ερευνήτρια αφιέρωσε  δύο περίπου ώρες σε εξ’ αποστάσεως σύνδεση, μας έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες για  την κατάσταση που έχει διαμορφώσει στα θαλάσσια και ωκεάνια οικοσυστήματα η κλιματική αλλαγή. Με λόγο απλό, σαφή, με τεκμήρια επιστημονικά, γραφήματα και φωτογραφικό υλικό, παρουσίασε τις επιπτώσεις  της αύξησης της θερμοκρασίας στην επιφάνεια αλλά και στα βάθη πια των ωκεανών. Μάθαμε για τους θαλάσσιους καύσωνες, τις κρύες και ζεστές ανωμαλίες στη θερμοκρασία των ωκεανών, τις συνέπειες στα θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία του οικοσυστήματος θαλάσσια δάση, για την ερημοποίηση του βυθού, τη μετακίνηση θαλάσσιων ειδών και την εξαφάνιση άλλων. Μας μίλησε για απειλούμενα είδη, όπως οι ροδόλιθοι, αλλά και για τα χωροκατακτητικά είδη που έχουν εμφανιστεί και στις ελληνικές θάλασσες, όπως το λεοντόψαρο και το λαγοκέφαλο. Έθιξε το σοβαρότατο ζήτημα της πλαστικοποίησης με μικρο/  μακρο – πλαστικά, για τις δραματικές συνθήκες που αφήνουν πίσω τους οι μεγαλότρατες βυθού και η υπεραλίευση. Έκλεισε την παρουσίασή της αναφέροντας τρόπους για την ανάκαμψη του πλανήτη, αν και τόνισε ότι η οικολογική κρίση είναι πρωτίστως αποτέλεσμα οικονομικών και πολιτικών επιλογών και μοντέλων που στοχεύουν στην κερδοφορία με κάθε κόστος. 

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με αφορμή ερωτήματα που έθεσαν μαθήτριες και μαθητές για διάφορα θέματα σχετικά με την υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως: βιοσυσσώρευση, ευτροφισμός υδάτων, πετρελαιοκηλίδες, πυρηνικά απόβλητα, κατάσταση ελληνικών θαλασσών και Μεσογείου, τρόποι καθαρισμού θαλασσών και ποταμών, λιώσιμο πάγων, προστασία θαλάσσιων δασών, περιβαλλοντική αγωγή στην Πορτογαλία, Ευρωπαϊκή οικολογική πολιτική. 

Ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την οποία όλες και όλοι μάθαμε πολλά. Κυρίως κρατήσαμε το μήνυμα ότι εμείς είμαστε αυτοί που οφείλουμε να σεβαστούμε εμπράκτως τη Φύση, προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση για τις επόμενες γενιές…

 Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ελίζα Φραγκοπούλου! 

Με εκτίμηση, 

Ο Διευθυντής 

Φώτης Λευκαδίτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο