ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣΜΑΘΗΤΕΣ

Επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου

Την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Αργοστολίου ” Κέφαλος ” πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου.  Συγκεκριμένα, 63 μαθήτριες και μαθητές από όλες τις τάξεις του Σχολείου μας, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Σοφίας Νεοφύτου και του καθηγητή μουσικής κ.  Παναγιώτη Πασλή και την πολύτιμη βοήθεια της κ. Αγγελικής Δελλαπόρτα, παρουσίασαν μουσικοθεατρικό δρώμενο για την  αντιστασιακή δράση του Κεφαλονίτη, Νίκου Μοσχόπουλου από τα Χαβριάτα της Παλικής. Επρόκειτο για διασκευή της μελέτης του κ. Πέτρου Πετράτου 《 Οι ” Ελεύθεροι Σκλάβοι ” του Χαλανδρίου και ο άγνωστος αντιστασιακός Κεφαλονίτης Νίκος Μοσχόπουλος 》.( Στο συλλογικό έργο ” Σελίδες Κεφαλονίτικης Ιστορίας/ Κατοχή- Αντίσταση- Εμφύλιος “, εκδ. Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης,  Ληξούρι  2022, σσ.125- 166 ) .

 Το δρώμενο ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα- χαιρετισμό της κ. Μαρίας Φοσκαρίνη, ανηψιάς του τιμώμενου ήρωα, στα χέρια της οποίας βρίσκονται 6 επιστολές του Νίκου Μοσχόπουλου από τις φυλακές Αβέρωφ όπου κρατούνταν. Αυτές οι επιστολές έχουν εκδοθεί στην προαναφερθείσα μελέτη του κ. Πετράτου. Η κ. Φοσκαρίνη είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ουάσιγκτον και ιδρύτρια ακτιβιστικής οργάνωσης στις ΗΠΑ με σπουδαίους αγώνες για τα δικαιώματα των αστέγων στην Αμερική. 

Στο δρώμενο αξιοποιήθηκε η δομή και φιλοσοφία των αρχαιοελληνικών παραστάσεων: επτά ηθοποιοί υποδύθηκαν εξαιρετικά τους ρόλους τους, ενώ ο Χορός- Λαός παρενέβαινε με σχόλια σε μορφή συνθημάτων, τραγουδιών, κειμένων με ιστορικές πληροφορίες για τη δράση του Μοσχόπουλου και της αντιστασιακής οργάνωσης στην οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αλλά και για  κύρια γεγονότα που συνέβησαν στην Κεφαλονιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο ( 1941- 5/6/1942, ημέρα εκτέλεσης του Νίκου Μοσχόπουλου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής). 

Μετάβαση στο περιεχόμενο