ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ενημέρωση για τις αλλαγές νομοθεσίας για τις απουσίες

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σύμφωνα με την Υ.Α 10645/ΓΔ4/22-01-2018 (ΦΕΚ 120 τ.Β’/ 23.1.2018), η οποία αναφέρεται στην φοίτηση, προαγωγή και δικαιολόγηση των απουσιών, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  1. Οι απουσίες δεν διακρίνονται πλέον σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Οι γονείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενημερώνουν άμεσα το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών. Επίσης οι Υπεύθυνοι Καθηγητές Τμημάτων ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κηδεμόνες για κάθε απουσία εντός της εβδομάδας που σημειώθηκε αυτή, άμεσα δε, αν απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή έχουν συμπληρωθεί συνολικά 30 απουσίες.
  2. Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
  3. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση, εφόσον το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση, όταν ο μαθητής σημειώσει πάνω από 114 απουσίες. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές επαναλαμβάνουν την τάξη. Ειδικά για το σχολικό έτος 2017-18 μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής, εάν πραγματοποιήσει 164 απουσίες και εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:
    α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο τετραμήνων είναι το 15, γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης των απουσιών στις παρακάτω περιπτώσεις όπως αναφέρονται στην υπουργική απόφαση:

α. Δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για τους μαθητές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συστηματικά, για τους μαθητές που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη , με τις προϋποθέσεις της Υ.Α 2209/1998(Β’314 ), για μαθητές που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος και άλλες σοβαρές ασθένειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

β) Δεν προσμετρώνται απουσίες μέχρι είκοσι (20) ημερών για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση, ή άμεση νοσηλεία σε νοσοκομείο, θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο.

Σε καθεμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών οφείλουν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την περίπτωση του προβλήματος υγείας. Επίσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο με σφραγίδα από Διευθυντή του ΕΣΥ, Διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις μη προσμέτρησης των απουσιών όπως συμμετοχή σε αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς πάντα με προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η ευθύνη για τον έλεγχο και τον περιορισμό των απουσιών βαρύνει κατά κύριο λόγο τους γονείς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο